Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Λέρος – 12ο Δελτίο Τύπου

Λέρος – 12ο Δελτίο Τύπου

Ανάβυσσος 30.10.2023

Το πρόγραμμα «Water matters-Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), με Διαχειριστή Προγράμματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποίησε κατά το χρονικό διάστημα 18 με 22 Οκτωβρίου 2023 τη πέμπτη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αειφορική διαχείριση του νερού στην όμορφη Λέρο.

Στιγμιότυπα από τη πέμπτη δράση ευαισθητοποίησης στη Λέρο
Στιγμιότυπα από τη πέμπτη δράση ευαισθητοποίησης στη Λέρο

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών/-τριών του νησιού πραγματοποιήθηκαν από τις 18-20 Οκτωβρίου ποικίλες βιωματικές δράσεις, στο σχολικό περιβάλλον. Μαθητές/τριες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λακκίου, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λέρου, το Μπουλαφέντειο ΓΕΛ και το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Λέρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του έργου και να συζητήσουν για την ορθή διαχείριση του νερού, του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου στον τόπο τους, που δέχεται μεγάλες πιέσεις, λόγω του αυξημένου τουρισμού.

Επιπλέον οι μαθητές/τριες είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν με στερεοσκόπιο και μικροσκόπιο αντίστοιχα, ζωικούς οργανισμούς του γλυκού νερού (βενθικά μακροασπόνδυλα) αλλά και μικροσκοπικά φύκη (Διάτομα) και να εξοικειωθούν με αυτούς τους σημαντικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούνται ως βιοδείκτες για την καταγραφή της ποιότητα των επιφανειακών υδάτων γλυκού νερού.

Συνολικά περισσότεροι από 350 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις δράσεις.

Επιπλέον, στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Λακκί μια εκδήλωση/Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου όπου την παρακολούθησαν περισσότερα από 30 άτομα (εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, επαγγελματίες στο τουρισμό, πολίτες).

Τέλος, κλείνοντας τις δράσεις του Water matters στη Λέρο, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε πρωτότυπη παράσταση – αφήγηση (storytelling) με το τίτλο «Φωνές Υδάτων Πολλών» από την κ. Αγνή Στρουμπούλη και τον συνεργάτη της κ. Σταύρο Παργινό, στον φιλόξενο χώρο της Θεατρικής Ομάδας Λέρου.

Περισσότεροι από 40 θεατές είχαν την ευκαιρία ταξιδέψουν μέσα από ιστορίες και λαϊκά παραμύθια σχετικά με το γλυκό νερό στα Βαλκάνια, την Ιαπωνία και την Ελλάδα των προγόνων μας. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Διαμαντάρα Λευτέρη πρόεδρο της Θεατρικής Ομάδας Λέρου για την άψογη συνεργασία του στην υλοποίηση της παράστασης, καθώς και στον Δήμο Λέρου για τη παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Κινηματογράφου.

Στιγμιότυπα απο τη δράση:

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα απο την δράση εδώ.

Κατεβάστε το 12ο Δελτίο Τύπου εδώ.

Pin