Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Ομάδα έργου

Ομάδα έργου

Ανδριοπούλου Αργυρώ

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Η κ. Ανδριοπούλου Αργυρώ είναι  Βιολόγος Τεχνικός Επιστήμονας στο ΕΛΚΕΘΕ και απέκτησε το πτυχίο της Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την  Αειφόρο Ανάπτυξη.
Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των εσωτερικών υδάτων, στη περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στον Θαλάσσιο Γραμματισμό και στην διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων (εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα στα ελληνικά ποτάμια,  ταξινόμηση των επιφανειακών υδάτων), στη συστηματική ταξινόμηση των βενθικών μακροασπονδύλων.

Από το 2015 είναι Υπεύθυνη της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ όπου δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, στη διοργάνωση περιβαλλοντικών φεστιβάλ, καθώς και περιβαλλοντικών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε ποικίλα ερευνητικά έργα του ΕΛΚΕΘΕ.(Researchers’ Night, Athens Science Festival, Mind the Lab, Φεστιβάλ Γρίφων, MED EDUC, INDICIT, Sea Change κ.α.). Είναι μέλος του δικτύου EMSEA (European Marine Science Educators Association) του δικτύου MedIES (Mediterranean Education Initiative on Environment and Sustainability), και από το 2021 είναι αντιπρόεδρος στην ΠΕΕΚΠΕ Αττικής (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 εθνικά και διεθνή έργα, έχει συνεισφέρει στη συγγραφή εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά,  συνέδρια, σεμινάρια και τεχνικές αναφορές.

Επιστημονική ομάδα υλοποίησης πράξης

Δρ. Ηλίας Δημητρίου
Ο Δρ. Δημητρίου Ηλίας 

είναι γεωλόγος,  διευθυντής ερευνών  του ΙΘΑΒΙΠΕΥ με αντικείμενο την διαχείριση υδάτινων πόρων, την προστασία των υγροτόπων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ξεκίνησε να εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών το 2000 με κύρια καθήκοντα που συμπεριλάμβαναν τη εκπόνηση μελετών υδρολογίας και διαχείριση υδατικών πόρων με έμφαση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις νερού. Eίναι υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών Υδάτων.

Από το 2007 είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων -ΕΛΚΕΘΕ και έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση περισσότερων από 20 ερευνητικά έργα σαν επιστημονικός υπεύθυνος, και σε άλλα 19 ερευνητικά έργα σαν υπεύθυνος τμήματος έργου. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 70 άρθρα και περιλήψεις σε πρακτικά συνεδρίων, καθώς και 6 κεφάλαια βιβλίων.

Από το 2017 είναι υπεύθυνος του έργου για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών της Ελλάδας στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας για τα Ύδατα (2000/60/ΕΕ), https://wfd.hcmr.gr/. Επίσης διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια το δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων του Ινστιτούτου: https://hydro-stations.hcmr.gr/ 

Σοφία Γιακουμή
Η κ. Γιακουμή Σοφία

είναι Απόφοιτος Τεχνολόγος Γεωπονίας, του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας, ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Τα τελευταία 21 χρόνια εργάζεται ως Τεχνικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, με κύριο ερευνητικό αντικείμενο την προστασία απειλούμενων ειδών γλυκού νερού, την βιολογία και οικολογία ψαριών γλυκού νερού, με έμφαση στα ενδημικά είδη και την συστηματική και μορφολογία ψαριών του γλυκού νερού.

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 31 Εθνικά και 16 Διεθνή ερευνητικά προγράμματα, σε 21 από τα οποία είχε την οικονομική ή/και την διοικητική διαχείριση. Μεταξύ αυτών ήταν πολλά Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα συλλογής ιχθυολογικών και αλιευτικών δεδομένων, ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά (ΟΠΥ 60/2000/ΕΚ). Η επιστημονική εμπειρία της πιστοποιείται από την συμβολή της σε δεκατρείς (13) επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (με κριτές). Τέλος, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο βιβλίων, ενός κεφαλαίου σε τρίτο βιβλίο, 43 τεχνικών εκθέσεων και άνω των 35 άλλων δημοσιεύσεων. Παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ: συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις βιωματικές δράσεις για τα σχολεία που υποδεχόμαστε στους χώρους του ΕΛΚΕΘΕ Αναβύσσου (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και εκπροσωπεί το ΕΛΚΕΘΕ σε επισκέψεις και εκδηλώσεις εκτός ΕΛΚΕΘΕ (στη Βραδιά του Ερευνητή, στο Athens Science Festival), υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και εξειδικευμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Δρ. Νικόλαος Σκουλικίδης
Ο Δρ. Σκουλικίδης Νικόλαος

είναι γεωλόγος, Δρ. βιογεωχημικός του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Στο ΕΛΚΕΘΕ εργάζεται από το 1994 ως ερευνητής και  από το 2008 ως διευθυντής ερευνών (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα υδατικά οικοσυστήματα και περιλαμβάνουν: ανάλυση πιέσεων/ εκτίμηση επιπτώσεων, εκτιμήσεις οικολογικής κατάστασης, βιογεωχημικές διεργασίες, λειτουργικές οικολογικές προσεγγίσεις, προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων, και ολοκληρωμένη διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών. Παράλληλα, έχει σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία σχετικά με το νερό, καθώς έχει διδάξει και διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα, σε σχετικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και στο ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με την Μονάδα Εκπαίδευσης. Το 2016 οργάνωσε το θερινό Πανεπιστήμιο Σαμοθράκης, στο πλαίσιο της υποστήριξης της ένταξης του νησιού στο δίκτυο «Άνθρωπος & Βιόσφαιρα» της UNESCO, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Επιστήμης και Πολιτισμού στην Ευρώπη της UNESCO, το Global Water Partnership, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIOECSDE) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο σκοπός του ήταν να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες σχετικά με τις προσεγγίσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης για αποθέματα βιόσφαιρας και άλλες καθορισμένες περιοχές. Μεταξύ 2017-19 συνδιοργάνωσε θερινά Πανεπιστήμια στη Σαμοθράκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου BOKU της Βιέννης με αντικείμενο «Υδατική και Κοινωνική Οικολογία» για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και το  καλοκαίρι του 2022.

Νεκτάριος Κυπραίος
Ο κ. Κυπραίος Νεκτάριος

είναι Τ.Ε. Ιχθυολόγος, Απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου στο τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από το 1998 με κύριο επιστημονικό αντικείμενο τη συλλογή δεδομένων αλιείας για το ψάρεμα Μεγάλων Πελαγικών Ειδών και δεδομένων  για την  Μικρή παράκτια αλιεία.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα  από 10  Εθνικά και Διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τους τομείς αυτούς στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την αλιεία στην Κάλυμνο. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας (αλιείς, επαγγελματίες τουρισμού πάνω σε θέματα αλιείας και διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων και έχει διδακτική εμπειρία σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) σχετικά με την οργάνωση διαχείριση και λειτουργία Μονάδων Πάχυνσης και Υδατοκαλλιεργειών Ιχθύων θαλάσσης.

Ακεψιμαϊδης Κώστας
Ο κ. Ακεψιμαϊδης Κώστας

εργάζεται στο ΕΛΚΕΘΕ από το 1985 ως τεχνικός. Έχει μακρά εμπειρία στην οργάνωση αποστολών πεδίου, στη συντήρηση και επισκευή επιστημονικών οργάνων και στην κατασκευή πρωτότυπων συσκευών παρακολούθησης του υδάτινου περιβάλλοντος.

Πρόσφατα επινόησε και κατασκεύασε ενεργητικές και παθητικές συσκευές συλλογής υδρατμών από την ατμόσφαιρα με πολύ θετικά αποτελέσματα στο πεδίο. Έχει επίσης ασχοληθεί με ταυτοποίηση θαλάσσιων οργανισμών (πλαγκτόν, βένθος) και με την κατασκευή ενυδρείων θαλασσινού και γλυκού νερού για πειράματα μεσοκόσμου και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις προγραμμάτων  για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

Θεοδώρα Κουβαρντά
Η κ. Κουβαρντά Θεοδώρα

είναι απόφοιτη του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester, με θέμα: “Ρύπανση και Περιβαλλοντικός Έλεγχος”.

Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην εφαρμογή  της μεθόδου εκτίμησης και καταγραφής της φυσικής κατάστασης των ποταμών River Habitat Survey (RHS), από το Environment Agency της Αγγλίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται ως Τεχνικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, με ερευνητικά αντικείμενα την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/EU), την αξιολόγηση της υδρομορφολογικής κατάστασης των ποταμών, την συστηματική των βενθικών μακροασπονδύλων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοσυστημάτων. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από είκοσι ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, σε ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, σε τεχνικές εκθέσεις και σε συναντήσεις εργασίας. Είναι ενεργό μέλος της Μονάδας Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της που περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στο χώρο του ΕΛΚΕΘΕ, συνεργασίες με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων για εκπαιδευτικούς και συμμετοχή σε προγράμματα που αποσκοπούν στην ανάδειξη του ρόλου του Ερευνητή και την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας.

Μαρία Κουτσοδήμου
Η κ. Κουτσοδήμου Μαρία

είναι Βιολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Υγιεινή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και έχει εργαστεί σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης έχει συμμετοχή σε επιστημονικές εργασίες με αντικείμενο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοσυστημάτων Εσωτερικών Υδάτων. Παράλληλα ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση πραγματοποιώντας παρουσιάσεις και συναφείς δράσεις επικοινωνίας επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό.

Δρ. Χριστίνα Παπαδάκη
Η Δρ. Παπαδάκη Χριστίνα

είναι διπλωματούχος του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) από το 2008. Το 2010 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τίτλο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

To 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ΓΠΑ με βασικό ερευνητικό αντικείμενο την εκτίμηση οικολογικών παροχών σε ορεινά ποτάμια της Ελλάδας. Εργάζεται από το 2013 ως ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την εκτίμηση οικολογικών παροχών, την ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων, την υδρολογία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη των ορεινών. To 2019 έλαβε ερευνητική υποτροφία για την ενίσχυση του ερευνητικού της μεταδιδακτορικού έργου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 2021 έλαβε χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας. Η Χριστίνα έχει συμμετάσχει σε τέσσερα διεθνή και σε επτά εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει περισσότερες από 20 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 20 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια με κριτές. Είναι επιστημονική συντάκτρια και έχει συγγράψει 1 βιβλίο σε τομείς της διαχείρισης των υδατικών πόρων των ορεινών περιοχών. Είναι βοηθός συντάκτη στο Hydrological Sciences Journal ένα από τα πιο ιστορικά και διακεκριμένα περιοδικά στον τομέα της υδρολογίας και έχει πραγματοποιήσει κρίσεις άρθρων σε περισσότερα από δέκα διακεκριμένα διεθνή περιοδικά. Της αρέσει να εργάζεται στο πεδίο. Τέλος, είναι παρουσιάστρια περιβαλλοντικής σειράς ντοκιμαντέρ (Πράσινες Ιστορίες στην ΕΡΤ3). Είναι μέλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και έχει βασικές γνώσεις Γερμανικών.

Σέργιοσ Λαγογιάννης
Ο κ. Λαγογιάννης Σέργιος

είναι διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2006), με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Μηχανική και Γεωπεριβάλλον.  Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (MSc): στην Περιβαλλοντική Μηχανική και τις Βιώσιμες Υποδομές, από το Πολυτεχνείο της Στοκχόλμης (KTH) και στην Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά και ερευνητικά στον τομέα παρακολούθησης και διαχείρισης του υδάτινου περιβάλλοντος, με κύρια πεδία ενασχόλησης την κατάρτιση και εφαρμογή υδρολογικών και υδραυλικών μοντέλων προσομοίωσης, την ανάλυση και επεξεργασία υδρολογικών δεδομένων και τις εφαρμογές λύσεων Internet of Things (IoT) και τηλεμετρίας για την παρακολούθηση επιφανειακών υδάτων. Έχει συμμετοχή σε άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, στον τομέα των υδατικών πόρων. 

Συνεργάτες από την Νορβηγία

Tor Arnesen
Professor Arnesen Tor

Ο  καθηγητής Tor Arnesen είναι ερευνητής στο Inland Norway University of Applied Sciences. Διατελεί χρέη αντιπρόεδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Euromontana και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Norwegian Mountain Research Network. Στο πλαίσιο της  διεπιστημονικής έρευνας που υλοποιεί δίνεται έμφαση στις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της δεύτερης κατοικίας. Επιπλέον η έρευνα του  επικεντρώνεται κυρίως σε μέτρα περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης  αλλά και σχεδιασμού σε ορεινές περιοχές.

Windy Kester Moe
Mrs. Kester Moe Windy

Η Windy Kester Moe εργάζεται ως επικοινωνιολόγος στην προβολή και διάδοση ερευνητικών έργων. Ως σύμβουλος επικοινωνίας έχει αναλάβει ποικίλα ερευνητικά προγράμματα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την προβολή , διάδοση και προώθηση των έργων, δημιουργώντας περιεχόμενο  για  τις ιστοσελίδες και  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ρεπόρτερ σε διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία με το Inland Norway University of Applied Sciences πατήστε εδώ.

Pin